Behandeling

Behandeling

Kinderen


Praktijk Ohana biedt behandeling bij jou thuis waar nodig, online of bij mij op de praktijk. Er zal na aanmelding altijd een telefonische screening plaatsvinden. Deze bepaalt of jouw hulpvraag past binnen de Basis-GGZ en het behandelaanbod van Praktijk Ohana.  

 

We starten met een kennismaking en een intake, wanneer het klikt en de hulpvraag past bij Praktijk Ohana wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld. Hierin staan onder andere jouw of jullie hulpvragen, de doelen en een schatting van de duur en frequentie van de behandelcontacten, dit kan uiteraard tussentijds worden bijgesteld.  

 

Voorbeelden van klachten waarmee je je bij Praktijk Ohana kunt aanmelden zijn: 

Overmatig huilen 

Voedingsproblemen 

Slaapproblemen 

Regulatieproblemen in het algemeen 

Traumaklachten
Angstig gedrag 

Driftbuien
Wanneer je moeite hebt met het krijgen van een band met je kindje 

Zie verder de kopjes van de website voor meer informatie. 

 

Behandelingen binnen Praktijk Ohana 

Tijdens de behandeling zelf gaan we met elkaar in gesprek over jezelf, je kindje en het ouderschap, maar we gaan ook concreet aan de slag. Afhankelijk van de leeftijd ziet een behandeling er net even anders uit.  
Kijken naar je kindje, de signalen van je kindje herkennen en hem kunnen reguleren (kalmeren) zijn belangrijke onderwerpen binnen de behandeling. Binnen de ouder-kindtherapie worden onder meer elementen gebruikt vanuit Theraplay en Sherborne therapie. 

Hiernaast maakt Praktijk Ohana gebruik van wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethoden en behandelprogramma's voor verschillende soorten klachten.  

 

Praktijk Ohana werkt contextueel, dat wil zeggen dat met jou wordt onderzocht hoe jouw klachten beter te begrijpen zijn vanuit jouw voorgeschiedenis. Het woord ‘context’ geeft de verbondenheid binnen relaties weer die ieder mens heeft met belangrijke mensen om zich heen; jouw partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’. Deze verbondenheid werkt door van generatie op generatie. Binnen het netwerk van familie of belangrijke andere mensen zijn motiverende krachten werkzaam. Elke hulpvraag wordt vanuit die context benaderd. 

 

We evalueren met regelmaat kort en passen de behandeling (frequentie of inhoud) waar nodig aan. Bij afsluiting houden we een eindevaluatie. 


 

Volwassenen


De Basis-GGZ biedt kortdurende doelgerichte behandelingen waarbij jij als cliënt in staat bent om zelf de regie te pakken. Je psycholoog helpt je hier natuurlijk bij. De Basis GGZ is bedoeld voor mildere, niet-complexe psychische problemen. Als je via je huisarts wordt aangemeld, heeft deze hier al een inschatting van gemaakt. Mogelijk heb je jezelf ingeschreven via het inschrijfformulier.  Er zal na aanmelding altijd een telefonische screening plaatsvinden. Deze bepaalt of jouw hulpvraag past binnen de Basis-GGZ en het behandelaanbod van Praktijk Ohana. 

 

Voorbeelden van klachten waarvoor je je bij praktijk Ohana kunt aanmelden zijn: 

Depressieve klachten 

Angststoornis
Obsessief compulsief gedrag
Traumaklachten 

Zie voor meer uitleg de verschillende kopjes binnen de website. 

 

U kunt zich niet aanmelden wanneer er sprake is van ernstige suïcidaliteit en crisisgevoeligheid, psychotische stoornissen, (ernstige) persoonlijkheids- en verslavingsproblematiek. Er kan ook geen passende zorg geboden worden als er sprake is van leerstoornissen en dyslexie. Indien er sprake is van bovenstaande problemen of klachten zal je worden doorverwezen naar een andere praktijk of instelling of terug naar je huisarts/ verwijzer. 

 

Als jouw hulpvraag aansluit op het Basis-GGZ kader, wordt er een intakegesprek gepland. Dit is de eerste afspraak bij onze praktijk. Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw klachten en omstandigheden. Aan het einde van het intakegesprek maken we concreet wat jouw doelen van de behandeling zijn en maken meteen een afspraak voor de eerste therapiesessie. 

 

Je psycholoog stelt na het intakegesprek een behandelplan op. Dit zijn de beschrijvende diagnose en de geformuleerde behandeldoelen bij elkaar. Samen, tijdens de eerste therapiesessie, nemen we dit behandelplan nog een keer goed door. Aan de orde komt dan tevens hoe we jouw behandeldoelen gaan bereiken en hoeveel tijd we daarvoor uittrekken. Tussentijds evalueren we regelmatig hoe het gaat. 

 

Behandelingen binnen Praktijk Ohana 

Vrijwel alle behandelingen voor volwassenen zijn gebaseerd op Cognitieve-Gedragstherapie (CGT) en zijn zijn wetenschappelijk effectief gebleken. 

CGT is een therapievorm die zich richt op cognities (gedachten) en je gedrag. De overtuiging is dat de automatische gedachtes die je hebt bij een gebeurtenis, invloed hebben op je gevoel over die gebeurtenis. Bij psychische klachten is er vaak sprake van negatieve automatische gedachten, zoals ‘ik doe het ook altijd fout’ of ‘er zal wel iets ergs gebeurd zijn’. Hierdoor ontstaat ook een negatief gevoel, bijvoorbeeld depressie of angst, en vaak negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je altijd denkt dat er je gebeten wordt als je een hond ziet (Gedachte), voel je je angstig als je een hond op de stoep ziet (Gevoel), en ga je de hond vermijden door over te steken of de straat niet meer op te gaan (Gedrag). 

Met de therapeut ga je de gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens analyseren, en mogelijke denkfouten ontdekken. Je gaat praktisch aan de slag met het oefenen positieve en helpende gedachtes. Daarnaast ga je kritisch naar je eigen gedrag kijken, je gedrag houdt soms de negatieve gedachtes en gevoelens in stand. 

 

Hiernaast wordt gebruik gemaakt van acceptence en commitment therapy (ACT).
ACT behandeling komt erop neer dat je niet langer tegen de negatieve gevoelens vecht, maar ze accepteert en ermee leert leven. De energie die je daardoor over hebt, kan je besteden aan zaken die je bewust belangrijk vindt. Denk hierbij aan een bal die je onder water duwt: hoe harder en dieper onder water, hoe sneller de bal weer boven komt drijven. ACT helpt je om uit het gevecht te stappen. 

Onderdeel van ACT zijn mindfullness oefeningen. 

 

Hiernaast zijn er nog meer therapievormen denkbaar, zoals EMDR therapie, die wordt ingezet bij traumaklachten (zie EMDR_Folder_Clienten.pdf ). 

 
Praktijk Ohana werkt contextueel, dat wil zeggen dat met jou wordt onderzocht hoe jouw klachten beter te begrijpen zijn vanuit jouw voorgeschiedenis. Het woord ‘context’ geeft de verbondenheid binnen relaties weer die ieder mens heeft met belangrijke mensen om zich heen; jouw partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’. Deze verbondenheid werkt door van generatie op generatie. Binnen het netwerk van familie of belangrijke andere mensen zijn motiverende krachten werkzaam. Elke hulpvraag wordt vanuit die context benaderd. 


Behandelingen kunnen zowel op kantoor, bij u thuis of online gegeven worden mbv e-health modules