De zwangerschap

“Ik was ongeveer 25 weken zwanger toen ik me realiseerde dat de blijdschap plaats had gemaakt voor constante angst en bezorgdheid. Het voelde alsof iedereen om me heen genoot van mijn zwangerschap, behalve ikzelf.”


Zwanger zijn en een kind krijgen is voor veel mensen een fijne ervaring. De socials staan vol met foto's en filmpjes van blije genderreveals, hoogzwangere vrouwen die nog enthousiast sporten, werken en tot het moment van de bevalling een actief sociaal leven hebben.


Toch is deze periode niet voor iedereen rozengeur en maneschijn. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen ervaart psychische klachten tijdens de zwangerschap.  


Groeiende openheid over psychische klachten tijdens de zwangerschap


Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor vrouwen en hun partners waar niet alles vlekkeloos verloopt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich angstig voelt tijdens de zwangerschap of dat negatieve gedachten de boventoon voeren. Het is fijn dat er steeds meer openheid over psychische klachten in het algemeen ontstaat. 

Toch blijft de neiging om de nare gevoelens van de aanstaande ouders vooral te normaliseren. Het ís ook zo dat spanning, twijfel en angst erbij kunnen horen. Er gebeurt heel veel in het lichaam en het vooruitzicht op het ouderschap brengt veel emoties met zich mee die je niet onder controle hebt. Maar als je steeds te horen krijgt dat wat je voelt ‘erbij hoort’ en vanzelf over zal gaan, dan voel je misschien niet meer de ruimte om er nog eens over te beginnen. 


Persoonlijke aandacht en vroege interventie bij Praktijk Ohana


Bij Praktijk Ohana wordt er vanuit gegaan dat naast geruststellen het ook helpend is om heel goed naar jou te luisteren, jouw klacht serieus te nemen en waar nodig zo snel mogelijk hulp te bieden. 


We weten dat een vroege interventie problemen in de toekomst kan helpen voorkomen. Jouw klachten nemen af als jij je beter voelt. En dat heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van jouw kindje. Je kunt meer verbinding voelen met jouw kindje nog voordat het geboren is!



Wanneer een zwangerschap uitblijft of niet goed afloopt

Als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen en een onvervulde kinderwens kan dit een grote invloed hebben op je hele leven en je welbevinden. Of wanneer de zwangerschap eindigt in een miskraam of overlijden van je kind in de baarmoeder of na de bevalling. Het is niet gek als het je soms te veel wordt of je niet meer weet hoe nu verder. Praten met je partner, je omgeving of lotgenoten kan verlichting geven, maar er kunnen ook momenten zijn dat dat niet genoeg is. Dat je professionele hulp nodig hebt om alles op een rijtje te zetten, om keuzes te maken en om verdriet en teleurstelling te verwerken kan nodig zijn.