De vader/De partner
“Toen ons kindje net geboren was, voelde ik een zware last op mijn schouders. Tussen het zorgen voor mijn partner en het in stand houden van ons gezinsleven door, voelde ik een knagende somberheid. De angst om niet genoeg te zijn, zowel op het werk als thuis, hield me 's nachts wakker. Ik miste de zorgeloosheid van ons leven voordat we ouders werden.”
Wanneer er gesproken wordt over psychische klachten in de zwangerschap en daarna, wordt vaak alleen aan de zwangere zelf gedacht. Partners worden vaker geacht de moeder te ondersteunen en te zorgen dat het gezin draaiende blijft. Je regelt alle praktische zaken en blijft naar jouw werk gaan om de nodige financiën te blijven verzorgen.
Ook vaders/partners mogen hulp vragen
Dit doe je allemaal terwijl jij zelf ook in een turbulente levensfase zit. Uit onderzoek blijkt dat vaders/partners minder geneigd zijn om voor zichzelf sociale steun en professionele hulp te zoeken. Ze vinden het vooral belangrijk dat het goed gaat met hun vrouw en kind. Het nadeel hiervan is dat (aanstaande) vaders/partners met een depressie soms te lang alleen blijven rondlopen met hun klachten en daardoor mogelijk in een negatieve spiraal terechtkomen. Hierdoor komen zij steeds verder in de problemen.
De depressieve klachten waaraan vaders/partners kunnen lijden verschillen niet veel van de klachten van de zwangere. Bij mannen kan het er soms anders uitzien:
Vermoeidheid, somberheid, hoofdpijn en andere pijnklachten
Irritatie, angst en boosheid
Verminderde zin in seks en minder eetlust
Meer risicovol gedrag, bijvoorbeeld in het verkeer
Isolement, terugtrekken van vrienden en familie
Meer alcohol drinken en/of drugs gebruiken
Emotionele struggles bij vaders/partners
Bij de moeders wordt het risico op postnatale depressie vaak in verband gebracht met de hormonale veranderingen. Bij de vaders/partners kun je hiervan niet spreken en moet de oorzaak vooral gezocht worden in de transitie van onbezorgd leven naar een gezinsleven vol verplichtingen. Hiernaast kunnen bevallingen met medische complicaties als traumatisch zijn ervaren.
Mogelijk roept de komst van jouw kind allerlei herinneringen aan jouw kindertijd op en voel je wat jijzelf gemist hebt. Zeker als de moeder het heel goed doet en veel aandacht besteedt aan het kind kan het eigen gemis gevoelens van jaloezie oproepen.
Een van de belangrijkste oorzaken van de stress bij de jonge vader kan zijn dat hij zelf geen goed rolmodel heeft gehad voor het nieuwe vaderschap. In de tijd dat hij werd geboren was er nog nauwelijks sprake van een gelijke verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Ook nu is dat nog niet zo, maar het gaat wel de goede kant op. Ditzelfde geldt voor same sex stellen. Wat wordt er precies van je verwacht, wat verwacht je van jezelf en kun je aan die verwachting voldoen?
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Bij Praktijk Ohana kunnen klachten als depressie, angst en trauma behandeld worden en komt er meer aandacht voor jouw positie in het gezin en de relaties met belangrijke anderen. Misschien wil je vooral jouw verhaal kwijt en een luisterend oor ervaren. Je krijgt een behandeling op maat waar jij je fijn bij voelt. Hierna ervaar je weer de veerkracht die je nodig hebt om met vertrouwen de toekomst met jouw gezin tegemoet te gaan.